Сапа басқармаса
Сипаттама: Пән сапаны әмбебап басқарудың теориялық негіздері мен заманауи тәсілдерін зерттеуге арналған. Курс ISO халықаралық стандарттарын, сапаны бақылау және басқару құралдарын, процестерді статистикалық басқару әдістерін, сапа шығындарының құрылымын, сондай-ақ өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде сапаны қамтамасыз етудің негізгі әдістерін қарастырады. Нәтижесінде білім алушылар сапаны басқарудың заманауи тәсілдерін меңгереді, бақылау құралдары мен әдістерін қолдануды, статистикалық деректерді талдауды, сапа шығындарын бағалауды және оны өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде қамтамасыз етуді үйренеді.
Кредиттер саны: 5
Пререквизиты:
- Математика 1
Пәннің еңбек сыйымдылығы:
Жұмыс түрлері | сағат |
---|---|
Дәрістер | 15 |
Практикалық жұмыстар | 30 |
Зертханалық жұмыстар | |
СӨЖО | 30 |
СӨЖ | 75 |
курстық жоба | |
Қорытынды бақылау нысаны | емтихан |
Қорытынды бақылауды жүргізу нысаны |
Компонент: ЖОО компоненті
Цикл: Базалық пәндер
Мақсат
- Пәнді зерделеудің мақсаты сапаны басқарудың теориялық негіздерін зерделеу, сондай-ақ студенттерде сапаны қамтамасыз ету жұмысы эпизодтық емес, бірақ ИСО халықаралық стандарттарының ұсыныстарына жауап беретін тұрақты жұмыс істейтін сапа жүйесіне ұйымдастырылатындай етіп кәсіпорындарда өнімнің және басқа объектілердің сапасын басқаруды ұйымдастыру бойынша ұсыныстарды практикалық қолдану дағдыларын қалыптастыру болып табылады.
Міндет
- Пәнді оқытудың міндеттері өнімнің сапасын қамтамасыз ету және сапасын басқару саласындағы теориялық негіздерді зерделеу; студенттерді өнімнің сапасын басқару мүмкіндіктерімен таныстыру, өндірістің мамандануын дамыту, тірі және материалдық еңбекті пайдалану, өндірісті басқаруды және қосалқы процестерді жетілдіру; өнім берушілер мен тапсырыс берушілердің сапа саласындағы қарым-қатынастарының заманауи тәжірибесімен және құқықтық мәселелер бойынша негізгі нормативтік құжаттармен таныстыру болып табылады. сапа салалары; болашақ мамандардың өнімнің техникалық деңгейі мен сапасын үнемі арттыру бойынша жұмысты ұйымдастыруға қызығушылығын арттыру.
Оқыту әдістері
Дәріс сабақтарының тақырыптары
- Сапа экономикалық категория және басқару нысаны ретінде Сапа түсінігі
- Өнім сапасы басқару объектісі ретінде Өнім түсінігі
- Өнім сапасын бақылау Өнім сапасын бақылау
- Сапаны басқарудың әдіснамалық негіздері сапа құралдары
- Сапаны басқарудағы Эволюция Сапа менеджментінің даму кезеңдері
- СМЖ заманауи тұжырымдамалары
- СМЖ заманауи тұжырымдамалары
- Сапа менеджменті жүйесі (СМЖ)
Негізгі әдебиет
- 1. О техническом регулировании: Закон РК, 2020. 2. О защите прав потребителей: Закон РК, 2010. 3. Об обеспечении единства измерений: Закон РК, 2000. 4. Самсонова, М.В. Всеобщее управление качеством : учебное пособие / М. В. Самсонова. – Ульяновск : УлГТУ, 2014. – 232 с. 5. Управление качеством процессов и продукции. В 3-х кн. Кн. 2 : Инструменты и методы менеджмента качества процессов в производственной, коммерческой и образовательной сферах : учебное пособие / С.В. Пономарев, Г.А. Соседов, Е.С. Мищенко и др. ; под ред. д-ра техн. наук, проф. С.В. Пономарева. – Тамбов : Изд-во ФГБОУ ВПО «ТГТУ», 2012. – 212 с. 6. Джордж, С. Всеобщее управление качеством / С. Джордж, А. Ваймерскирх. - М.: Виктория плюс, 2014. - 256 c. 7. Ефимов, В. В. Средства и методы управления качеством / В.В. Ефимов. - М.: КноРус, 2012. - 232 c. 8. Стандартизация и управление качеством продукции. - М.: Юнити, 2016. - 488 c. 9. Шишкин, И.Ф. Метрология, стандартизация и управление качеством / И.Ф. Шишкин. - М.: Стандартов, 2013. - 342 c.
Қосымша әдебиеттер
- 1. Прохоров Ю.К. Управление качеством: Учебное пособие. – СПб: СПбГУИТМО, 2007. – 144 с. 2. Управление качеством в сфере услуг [Текст] : [монография] / Л. Г. Протасова, О. В. Плиска ; М-во образования и науки РФ, Урал. гос. экон. ун-т. – Екатеринбург : Изд-во Урал. гос. экон. ун-та, 2010. – 176 с. Библиогр.: с. 148–154 (90 назв.). 3. ГОСТ 15467-79 Управление качеством продукции. Основные понятия. Термины и определения. 4. Стандартизация и управление качеством продукции: Учебник для вузов /Под ред.В.А.Швандера. -М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2000.-487с. 5. Азгальдов, Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров [Текст] / Г.Г. Азгальдов.– М.: Экономика, 1989. – 256 с. 6. Гличев, А.В. Основы управления качеством продукции [Текст] / А.В. Гличев. – М.: Изд-во АМИ, 1998. – 354 с. 7. Саката Сиро. Практическое руководство по управлению качеством [Текст] / пер. с японского издания С.И. Мышкиной; под ред. В.И. Гостяева. – 4-е изд. – М.: Машиностроение, 1980 – 215 с. 8. Шишкин И.Ф., Станякин В.М. Квалиметрия и управление качеством [Текст]: учеб. / И.Ф. Шишкин, В.М. Станякин. – М.: Изд-во ВЗПИ, 1992. – 255 с.